Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm aangesproken door de ondertitel. Laat los wie je denkt te moeten zijn en heb een geweldig leven. Ik herken dat bij mijzelf. Lange tijd heb ik mezelf veel opgedrongen. Ik vond dat ik overal de beste in moest zijn en beter moest worden in wat ik deed. Wanneer ik dat voor mijn gevoel niet deed, had ik daar echt last van. Al die aangeleerde overtuigingen zaten mijn groei en dat van mijn bedrijf in de weg. Ik zat muurvast in het vergelijkingscomplot.

Het vergelijkingscomplot

In het boek van Noor Hibbert wordt het vergelijkingscomplot uitvoerig beschreven. Curiosity killed the cat, maar was het wel nieuwsgierigheid die ervoor zorgde dat de kat doodging? Dit gezegde is gebaseerd op een verhaal, uiteraard over een kat. Een poes zonder zorgen. Totdat ze keek naar de andere katten om haar heen met andere vachten en bijzondere talenten. En vanaf dat moment werd ze onzeker. Ze vond haar acties nooit goed genoeg en kwijnde weg in zelfmedelijden. Dus het was niet de nieuwsgierigheid die ervoor zorgde dat de kat doodging maar haar drang om zichzelf maar constant met een ander te blijven vergelijken.

Ik word beter dan de rest

Je herkent dit misschien wel. Al die keren dat jij hebt geprobeerd om te groeien of ergens beter in te worden. Beter te worden dan de rest en op de eerste plaats te eindigen. Wie verwachtte het van je om alsmaar beter te worden dan al die anderen? Misschien betrap je jezelf er wel op dat je je huwelijk, kinderen, vriendschappen, huis en vele andere zaken constant vergelijkt met dat van een ander. Het gaat zelfs zover dat je, doordat je vastzit in dat vergelijkingscomplot, je niet meer verder kan kijken en daarmee je eigen groei remt.

Iedereen moet ergens beginnen

Nadat ik dit gedeelte in het boek had gelezen werd me wel duidelijk dat dit precies is wat we doen. Het is zo makkelijk om er steeds maar weer in te trappen en de denken dat een ander het makkelijk of beter heeft. Ik betrap me er zelf ook nog wel eens op. Anderzijds weet ik dat het goed is geweest om helemaal opnieuw te beginnen. Iedereen is ergens begonnen. Door het te doen op de manier die op dat moment het best leek. Door zichzelf de kans te geven om te groeien, eigen fouten te maken en opnieuw te beginnen. Omarm juist datgene wat je hebt zonder steeds weer te vergelijken met anderen.

Geniet van jouw reis als ondernemer

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren als ondernemer heb geleerd is dat de reis, jouw eigen ondernemersreis, zo ontzettend leuk en leerzaam is. De kans krijgen om te ontdekken, dat er nog niets vastligt en er alles mag ontstaan dat dát nu juist zo waardevol is. En door de focussen op mijn eigen reis ging het steeds beter met me. Door los te laten wat anderen doen werd ik ook niet onzeker en ging de rem om te groeien er ook af. 

Groeien met je bedrijf is kansen pakken

Dat vergelijkingscomplot is niet alleen bestemd voor de startende ondernemers. Ook mensen die al jarenlang succesvol ondernemen kunnen last hebben van dat stemmetje in hun achterhoofd. Die drang om hun bedrijf steeds maar weer te vergelijken met een ander die het in hun ogen beter doet. En hoewel je al op het punt bent waar je wilde zijn, wil je toch ook groeien en uitgedaagd worden. Je mag ook gerust naar een ander kijken maar vergelijk niet. Zie het als een mogelijkheid. Als een ander het kan, ligt die kans er voor mij ook. 

Durf te vertrouwen op jezelf en ga groeien

Als je het jezelf toestaat om te vergelijken betekent dat stilstand. Door die onzekere gevoelens toe te laten zorg je ervoor dat je blokkeert en niet meer vooruitkomt. Wat je wel kunt doen is met die ander in gesprek te gaan. Hoe kun je van elkaar leren en elkaar versterken? Hoe kun je die verbinding inzetten om er allebei beter van te worden? Wees niet bang dat een ander met jouw kennis aan de haal gaat. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Stop met vergelijken en durf te vertrouwen op jouw eigen creativiteit en alles wat jij te bieden hebt. Begin met dromen en focus op wat jij wilt. Dat groeit.  

Dit wil je vast ook lezen…

Ondernemen als introvert persoon

Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf...

Groeien door verbinding

Groeien door verbinding

Wanneer je start met ondernemen kan het zijn dat je vooral vanuit je eigen ideeën en gevoelens wilt werken. Vaak omdat...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.