4 tips om jezelf en je bedrijf beter te pitchen

Ken je dat ongemakkelijke gevoel als iemand op een verjaardag vraagt: ‘En wat doe jij nu eigenlijk?’. Goed pitchen kun je leren en daarom geef ik je in deze blog 4 handige tips zodat jij nooit meer met je mond vol tanden staat en indruk maakt met een knaller van een pitch!

Daar stond ik dan, ongemakkelijk te zijn als ik moest pitchen

De eerste 8 jaar van mijn ondernemerschap vond ik het ontzettend moeilijk om mezelf te pitchen. Ik hield mezelf klein, durfde nooit echt uit te komen voor wat ik deed, moest ik van mezelf vooral bescheiden blijven en werd elk succesje wel gevierd maar moesten we ook gelijk weer door om het beter en mooier te maken. Dit tekende mij als ondernemer.

Als ik dan op het schoolplein stond of op dat feestje was en nieuwe mensen ontmoette, wist ik gewoon niet zo goed hoe ik mezelf en mijn bedrijf moest pitchen. Het voelde allemaal zó ongemakkelijk. Terwijl wanneer het over mijn producten ging, ik het gek genoeg wel weer kon. 

Wat is een elevator pitch?

De term elevator pitch komt uiteraard uit het bedrijfsleven. Je hebt het vast wel eens in een film gezien. De hoofdrolspeler met het grandioze idee wurmt zich nog net door de al sluitende deuren van de lift om met de grote baas te kunnen praten. Hij of zij kan geen kant op en móet wel luisteren. In die 30 seconden dat de lift erover doet om beneden te komen moet je het hele verhaal kunnen vertellen. 

Het gaat dus om dat je kort en bondig bent. Wie ben je, wat doe je en hoe los jij het grote probleem van anderen op. Het is als het ware de ideale openingszin voor een date met je potentiële nieuwe klant. Wat jij in die 30 seconden vertelt moet uitnodigen tot het stellen van vragen. Je moet de interesse wekken en ervoor zorgen dat de andere persoon gelijk hooked is!

4 tips om pitchen makkelijk te maken

Het beschrijven van wie je bent en wat je doet is voor veel ondernemers lastig. Om te voorkomen dat jij, bij de volgende gelegenheid dat je moet pitchen, weer staat te stotteren, heb ik 4 tips, of eigenlijk 4 zinnen, die je gaan helpen om het pitchen makkelijker te maken. Schrijf ze voor jezelf ergens op, vul ze aan, oefen die zinnen hardop voor de spiegel, you name it. Alles om ervoor te zorgen dat jij je op je gemak voelt wanneer jij jezelf en je bedrijf van de beste kant laat zien! En echt: dit gaat jou helpen!

1: Ik ben…

In mijn geval is dat: Ik ben Anke, ik ben ondernemer en coach en ik woon samen met mijn gezin in Friesland.

2: Ik help…

Ik help creatieve ondernemers die meestal aan de keukentafel zijn begonnen met de groei van hun bedrijf.

3: Dat doe ik door…

Dat doe ik onder andere door mijn ervaringen en strategieën te delen in 1-op-1 coaching trajecten, door de ondernemer vooral het beste uit zichzelf te laten halen en door samen op zoek te gaan naar de voor hun meest makkelijke en succesvolle weg om te groeien. 

4: Zodat zij…

Zodat zij zichzelf blijven ontwikkelen en met flinke stappen meer omzet en succes halen uit hun business. 

Maak het makkelijk!

Voor mij ligt de nadruk op makkelijk. Ik weet inmiddels dat ondernemen ook makkelijk kan zijn en als jij worstelt met je pitch, je ook worstelt met je bedrijf. Natuurlijk wil jij als ondernemer dat succes en die omzet graag hebben. Om dat te kunnen bereiken is het van belang dat je die stappen gaat zetten om dat waar te maken. 

Natuurlijk kwam mijn elevator pitch ook niet zomaar uit mijn mouw geschud. Ik heb ook geoefend, geschreven en geschrapt. Net zolang tot ik in die 4 zinnen precies kon uitleggen wie ik ben en wat en waarom ik dat doe. Blijf oefenen, blijf schaven en als je ‘m hebt, wees niet bang om ‘m een keer uit te proberen. Als jij zeker bent over wat je gaat zeggen op die vraag ‘wat jij nu precies doet’ komt het gesprek op gang en kun je het gaan hebben over waar je mee bezig bent. 

Dat is toch een veel beter gevoel dat te denken dat je wéér een kans hebt misgelopen of als je ’s avonds in bed pas die perfecte zin bedenkt die je had kunnen. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

Oefen jouw pitch en gebruik ‘m vooral ook!

En heb je jouw elevator pitch helemaal gefinetuned? Zorg dat dan je ‘m ook echt gebruikt. Regelmatig zie je op Instagram, niet alleen bij mij maar zeker ook bij andere toffe coaches, de mogelijkheid om te vertellen wat je doet. En dat is nog slim ook want je bent niet de enige die reageert. Zie zo’n post als een mini-netwerkmomentje. Wie weet welke kansen er voor jou weer voorbij komen!

Dit wil je vast ook lezen…

Ondernemen als introvert persoon

Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf...

Het vergelijkingscomplot

Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm...

Groeien door verbinding

Groeien door verbinding

Wanneer je start met ondernemen kan het zijn dat je vooral vanuit je eigen ideeën en gevoelens wilt werken. Vaak omdat...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.