Work your plan

Toen ik voor mezelf begon dacht ik echt dat ik het maken van planningen en to do lijstjes niet nodig had. Dat zou, zo vond ik, alleen maar ten koste gaan van mijn creativiteit. Ik ben een vrije geest en ik wil op elk moment van de dag kunnen beslissen over wat ik op dat moment ga doen.

Ik heb deze overtuiging jammer genoeg lang vol gehouden. De mensen om me heen zagen de eerste barstjes natuurlijk al veel eerder ontstaan dan ik zelf en ze probeerden mij er op allerlei verschillende manieren van te overtuigen dat ik, net als iedereen, het maken van een planning wél nodig heb.

Excelletjes
Zo kon mijn over gestructureerde lief mijn struggle met de tijd en to do’s niet aan zien. Heel wat avondjes nam hij me mee in het maken van allerlei lijstjes en excel bestandjes om me maar te laten zien hoe lekker het is om controle te hebben over dit alles. Het mocht niet baten. Ik kon helemaal niets met die excelletjes. Er ontstond alleen maar nog meer afkeer tegen het concept plannen.

Best gek eigenlijk want als ‘stationery’ ondernemer stond al vanaf het begin ver bovenaan mijn wishlist het ontwikkelen van een eigen planner. En even voor degene die dit niet weet; dit doel bereikte ik vele malen eerder dan het gebruiken ervan.

Maar goed, je hebt plannen en je hebt plannen. Natuurlijk zorgde ik er altijd wel voor dat ik mijn afspraken + tijden goed noteerde. Ik haat te laat komen. Voor iemand die niet plant ben ik gelukkig wel altijd lekker op tijd. En gek genoeg noteerde ik ook altijd alle terugkerende taken. Maar die o zo waardevolle tijd die overbleef werd nooit goed ingevuld.

Doorbraak
Mijn grote doorbraak als het gaat om plannen kwam pas nadat ik er letterlijk in verzoop. Van mijn creativiteit en vrije geest was niet zo heel veel meer over. Wat ervoor in de plaats kwam was steeds meer stress, geen controle en nooit een lekker voldaan gevoel kortom; een burn out!

Dit MOEST anders. Voorzichtig ging ik voor mezelf aan de slag. Geen excelletjes voor mij maar ik kocht een good old papieren planner. Ik begon met het opschrijven van mijn doelen. Eerst doelen voor de lange termijn en daarna voor de korte. Hieruit ontstaan vanzelf to do’s. Deze to do’s deel ik elke dag weer op in belangrijke en minder belangrijke. Voor het eerst begin ik de voordelen van het maken van planningen en lijstjes te zien. Elke keer wanneer ik een vinkje zet (of in mijn geval een creatief krulletje ;-)) ben ik dichterbij mijn doelen, heb ik gevoel dat ik controle heb EN voel ik me voldaan! Ook fijn; mijn creativiteit is helemaal terug, net als mijn energie.

Ik zal mezelf geen plan expert noemen maar ik kan je wel een hele belangrijke tip geven als ervaringsdeskundige; Plannen is wel degelijk key!

Favourites
Durf jij aan jezelf toe te geven dat ook jij het maken van een goede planning toch echt nodig hebt? Hier een aantal van mijn favoriete papieren planners op een rijtje. Wie weet help ik je hiermee met net dat laatste zetje dat jij nodig hebt;

Studio Stationery
Structuur Junkie
Mascha planner

Dit wil je vast ook lezen…

Ondernemen als introvert persoon

Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf...

Het vergelijkingscomplot

Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.