Zo overwin jij je struggles met zichtbaarheid

Zo overwin je je struggles met online zichtbaarheid. Anke poseert voor een muur waarop met graffiti staat geschreven: 'Don't Stop!'

Ken je dat? Dat ene taakje op je to-dolijst dat je maar niet lijkt af te strepen? Stiekem blijf je ‘m zelf steeds doorschuiven. Voor dit taakje moet je buiten je comfortzone en dat voelt nu eenmaal niet prettig. Bij mij was het ook zo. De struggles die ik had met mijn online zichtbaarheid waren rijkelijk aanwezig. Totdat ik besloot dat het zo niet langer door kon gaan en in deze blog neem ik je mee in dat proces zodat jij ziet dat het, ook bij mij, niet van een leien dakje gaat.

Uitstelgedrag

Ik had ook zo’n klusje op mijn lijst staan. Vorig jaar was ik druk bezig met het opzetten van een uitgebreide en interactieve online cursus, speciaal voor die creatieve ondernemers die graag willen groeien met hun bedrijf. Ik heb al mijn kennis en ziel en zaligheid in die cursus gestopt maar er miste nog iets. Filmpjes. Filmpjes met mijn hoofd in beeld waarin ik vertel wat we in de modules gaan doen. En ik weet dat ik dat inhoudelijk gezien heel goed kan. Maar dat stukje uitvoerend werk vond ik meer dan spannend en bleef ik lang voor me uitschuiven.

Herken jij die struggles met zichtbaarheid ook?

Als je het onderwerp namelijk heel plat slaat, gaat het over zichtbaarheid. Met je gezicht in beeld komen en gaan staan voor je product. Iets wat ik jarenlang in mijn Studio Stationary tijd heb weten af te schuiven op mijn collega die dat veel beter kon. Die er veel beter uitzag en die dat sowieso beter zou vertellen dan ik. Mijn eigen belemmerende gedachten zaten me enorm in de weg. Ik vond mezelf lelijk, mijn stem was niet mooi en ik was veel te oud. Ik vond dat toen echt en ik zorgde er wel voor dat ik niet in beeld kwam.

En ik weet gewoon dat ik niet de enige ben met deze gedachten. Misschien ben jij ook wel ondernemer en voel je al die blokkades. Ik spreek zoveel ondernemers met een fantastisch product maar die het niet durven te vertellen op beeld. Allemaal hebben ze dezelfde overtuigen als het om zichtbaarheid gaat. The struggle is real!

Mijn ervaring over struggles met online zichtbaarheid delen

Het is nu eenmaal zo dat het makkelijk is om te vertellen wat een ander moet doen. Maar veel waardevoller is het om je over mijn proces te vertellen. Het delen van mijn ervaring helpt mij niet alleen bij het groeien met mijn onderneming. Het helpt me ook in het verwerken van veel dingen en ik vond dat ik daarbij mezelf ook veel meer moest gaan laten zien. Bij mij ging de knop op toen ik mijn allereerste online cursus deed bij Celine Charlotte. Ik besloot ervoor te gaan en, net zoals zij dat zegt, een commitment met mezelf aan te gaan: het komende jaar ben ik elke dag in beeld.

En dat was een struggle…

Maar toch ben ik iedere dag in beeld geweest. Heb ik het iedere dag geprobeerd en werd ik er beter in.

Weg met die belemmerende overtuigingen

En dat ben ik steeds een beetje meer gaan doen. Net zolang totdat ik op het niveau zat waar ik me nu op bevind. Ik vind het niet meer moeilijk om mezelf te laten zien. Ik zet de camera aan, ik weet wat ik wil zeggen en al zeg ik drie keer ‘uh’, nou en? Wat maakt het uit dat mijn haar niet goed zit? Ik vind het op dat moment niet meer erg. Ik doe het gewoon. Want ik weet dat het gaat om mijn boodschap en niet over hoe ik eruitzie. Ik ben het gewoon gaan doen en je hebt vast gezien dat ik me zorgen maakte om niks. Ik maak inmiddels stories zonder enige aarzeling.

Hoe kom je dan van die spanning af?

Het eerste filmpje voor de cursus heb ik misschien wel 100 keer opgenomen vanuit allerlei verschillende hoeken en ik bleef maar ontevreden. Zo wilde ik mezelf niet online zetten. Totdat ik de filmpjes aan mijn omgeving liet zien. En van iedereen die het had gezien kreeg ik terug: ‘Anke, doe normaal! Je hebt wat te vertellen. Ga er gewoon voor!’

Maar wat zou ik graag dat filmpje voor die cursus, waar al mijn ziel en zaligheid in zit, ook zonder al die belemmerende gedachten opnemen. Waarom komt bij dit filmpje de spanning weer om de hoek kijken? Ik raakte enorm gefrustreerd. En wat deed ik? Ik schoof de camera aan de kant en pakte mijn telefoon om mijn frustratie te delen op Instagram. Ik mocht van mezelf een half uur zwelgen in zelfmedelijden. Ik gooide de stories online en ik liet me afleiden door alle lieve en bemoedigende reacties die ik kreeg.

Vervolgens pakte ik de camera er weer bij en ben gaan opnemen. Het eerste filmpje wat ik daarna maakte heb ik gelijk weggegooid. Het tweede filmpje vond ik nog steeds niet goed genoeg maar bij het derde filmpje, waarbij ik wat steekwoorden had opgeschreven, was ik best wel heel tevreden. Nee, het was niet perfect en ik zei vast te vaak ‘uh’ maar het is goed zo. Deze gaat online!

Groeien

Het is alsof er een knopje is omgegaan en ik weet dat ik nu ook de rest zonder problemen kan opnemen. En het gekke is: ik verheug me er zelfs op omdat ik weet dat de kop eraf is en dat ik dit kan. Het voelt voor mij niet meer als een probleem. En ik hoop zo, dat door mijn ervaring met jou te delen, ik jou ook een zetje heb gegeven om het gewoon te proberen. En ja, misschien neem je je filmpje wel 3 keer op voordat je het online durft te zetten. Maar wees niet bang voor wat anderen ervan zullen zeggen. Jouw volgers zijn jouw volgers omdat ze weten dat jij wat te vertellen hebt.

Ga ervoor. Wees niet zo streng voor jezelf. Er is niks mis met je gezicht, je haar of je stem en er is zeker niets mis met je boodschap. Sta ervoor open om die struggles in zichtbaarheid te overwinnen. Je zult jezelf er dankbaar voor zijn!

Dit wil je vast ook lezen…

Ondernemen als introvert persoon

Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf...

Het vergelijkingscomplot

Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.