Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf ben ik ook een ondernemer met veel introverte kenmerken. Herken jij dat bij jezelf ook? In deze blog bespreek ik een aantal van deze kenmerken en vertel ik je hoe ik hiermee heb leren omgaan en hoe jij kunt gaan ondernemen als introvert persoon.

Wat betekent introvert zijn?

De term introversie werd voor het eerst gebruikt door psycholoog Sigmund Freud die het gebruikte in zijn theorie over het libido. Jaren later nam analytisch psycholoog Carl Jung de termen introversie en extraversie over om persoonlijkheidstypen te typeren.

Introverte mensen kenmerken zich door hun gerichtheid op de eigen wereld, rustig en bedachtzaam te zijn terwijl extraverte mensen gekenmerkt worden door gerichtheid op de buitenwereld, de manier waarop zij energie krijgen van andere mensen en zeer spraakzaam en open zijn. De meeste mensen hebben zowel introverte als extraverte trekjes, geheel afhankelijk van de situatie waarin ze zich bevinden. Wanneer geen van de twee persoonlijkheidskenmerken dominant zijn, spreek je van ambiversie. Je hebt dan zowel introverte als extraverte eigenschappen.

Hoe ga je om met introversie?

Ik heb lang geworsteld met het feit dat ik introvert ben. Lang dacht ik zelfs dat er iets mis met me was. Ik kan namelijk wel goed met mensen kon omgaan, ben makkelijk benaderbaar en ik vind mensen oprecht leuk! Ik vind het fijn om voor ze te zorgen, dat zit nu eenmaal in mijn aard. Desondanks zijn er genoeg kenmerken waar ik me wel heel goed in herken. En juist door deze kennis is ondernemen als introvert persoon een stuk makkelijker geworden.

Kenmerken van een introvert persoon

Je bent een dromer

Je kunt dit natuurlijk op meerdere manieren uitleggen. Er zijn bijvoorbeeld introverte personen die even helemaal niet bereikbaar zijn en zich terugtrekken in hun eigen hoofd. Ze krijgen een soort tunnelvisie. Aan de andere kant kun je je ook helemaal verliezen in waar je naartoe wilt. Ik herken dat vooral bij mezelf wanneer ik nadenk over dingen die ik nog wil doen. Zo kan ik uren verzanden in zoeken naar nieuwe ingevingen en ideeën en kan me dat helemaal in zijn grip hebben waardoor ik alles om me heen vergeet. 

Je moet je opladen na sociale situaties

Laat ik er gelijk aan toevoegen dat ik me ook moet opladen vóór sociale situaties. Dat heeft verder niets te maken met wie of waar de situatie zich bevindt. Zelfs voor een verjaardag van mensen die dicht bij me staan heb ik het nodig om de tijd te nemen mezelf daarop voor te bereiden. Ook na afloop moet ik echt weer opladen. Ik heb dan het gevoel dat ik zoveel van mezelf heb moeten geven en dat ik zo buiten mijn comfortzone heb moeten gaan om een gesprek gaande te houden, dat me dat helemaal leeg trekt. Ik kan het hoogste woord voeren maar ondertussen voel ik me dan ongemakkelijk of zelfs eenzaam. En dat is vreemd als je in ogenschouw neemt dat ik de omgang met mensen heel leuk vind. 

Smalltalk is niet je ding

Ik kan prima een oppervlakkig gesprekje met iemand voeren maar het voelt niet prettig. Ik heb veel liever een 1-op-1 gesprek met mensen en dat het dan ook echt ergens over gaat. Een hele avond alleen maar smalltalk vind ik dodelijk vermoeiend en hoe ouder ik word, hoe minder zin ik ook heb om daar aandacht aan te besteden. Soms ontkom je er niet aan maar idealiter wil ik mijn energie daar niet aan besteden.

Je kan goed luisteren

Al hoor jij me online wellicht veel praten, ik ben een hele goede luisteraar. Ik ga er goed op als iemand anders zich prettig genoeg voelt om iets te vertellen of zijn mening te geven. Om bij mij even te kunnen ontladen. Dat heeft wellicht ook wel een verband met die voorliefde om voor anderen te zorgen. 

Je denkt vaak na voordat je iets zegt

Ook ik flap er regelmatig iets uit maar businesswise moet ik echt de tijd nemen om grote en kleine beslissingen te nemen en mezelf uit te spreken. Vroeger vond ik het nog wel eens lastig dat ik die tijd nodig had en voelde dat ik daar als ondernemer in tekortschoot. Dan dacht ik bij mezelf dat ik dat toch gewoon moest kunnen. Dat je als ondernemer in staat moet zijn om 10 knopen op een dag door te hakken en lekker door moet kunnen rammen. Nou, ik kan dat dus niet en inmiddels heb ik daar gewoon vrede mee. 

Natuurlijk is dat anders wanneer je in een team werkt en er daadwerkelijk mensen op jouw beslissing zitten te wachten. Ik vond het dan vooral lastig om aan te geven hoeveel tijd ik nodig had om tot een beslissing te komen. Nu ik voornamelijk solo werk, vind ik het veel makkelijker om bij een samenwerking mijn grenzen te bewaken en aan te geven dat ik voor sommige dingen wat bedenktijd nodig heb. Heb jij daar als introverte businesswoman ook last van? Weet dat het helemaal niet erg is om de tijd te nemen die je nodig hebt, mits je het communiceert!

Je beste vrienden zijn op een hand te tellen

Ik ben echt wel een mensenmens en ken ook veel mensen maar de mensen die ik echt zie als mijn beste vrienden zijn er inderdaad maar een paar. En dat is oké. Het niet hebben van een grote vriendengroep is helemaal niet erg. Het past bij de tijd die jij als introvert nodig hebt voor jezelf.

Hoe kun jij ondernemen als introvert persoon?

Het introvert zijn kost meer energie en het opladen tussen bepaalde events kost nu eenmaal meer tijd dan bij een extravert persoon. Hoe kun jij als introverte business woman jezelf toch staande houden tussen al die anderen? Hoe ga je ermee om dat je met een online business jezelf zal moeten laten zien? Met andere woorden: hoe kun jij ondernemen als introvert persoon?

Voor mij is het belangrijkste dat je duidelijk bent in wat je doet en wat een ander van je kan verwachten. Bedenk voor jezelf goed wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Ik heb geleerd dat ik prima in drukte kan functioneren. Dat ik ook goed met mensen om kan gaan en mezelf staande kan houden in grote groepen. Juist door die dingen wél te doen heb ik ervaren dat ik deze dingen echt wel kan doen maar ik daar wel bepaalde voorwaarden bij moet scheppen. Voor mij werkt het bijvoorbeeld dat ik dagelijks mijn hoofd kan legen in de buitenlucht. Tijdens een wandeling kan ik echt helemaal ontspannen en er daarna weer tegenaan.

Door schade en schande wordt men wijs en dat is in dit geval ook echt zo. Je weet niet na een keer hoe dit voor jou zit maar wanneer je uiteindelijk weet hoe jij vanbinnen werkt, zul je deze drempels een stuk makkelijker nemen. Gewoonweg omdat jij dan volledig jezelf kan zijn en je de ruimte neemt om in balans te zijn. Dan kun jij de wereld aan en wordt ondernemen als introvert persoon een eitje.

Dit wil je vast ook lezen…

Het vergelijkingscomplot

Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm...

Groeien door verbinding

Groeien door verbinding

Wanneer je start met ondernemen kan het zijn dat je vooral vanuit je eigen ideeën en gevoelens wilt werken. Vaak omdat...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.