Groeien door verbinding

Free your mind muurtekst

Wanneer je start met ondernemen kan het zijn dat je vooral vanuit je eigen ideeën en gevoelens wilt werken. Vaak omdat het nog spannend is om je kwetsbaar op te stellen tegenover anderen. Deze mindset kan je brengen waar je moet zijn maar kan er ook voor zorgen dat je stagneert in je groei. Juist door verbinding aan te gaan kun je gaan groeien. Ik vertel je in deze blog graag over mijn proces en hoe mijn bedrijf ging groeien door de verbinding met andere ondernemers op te zoeken.

De drempel over om je kwetsbaar op te stellen

Sinds ik werk aan Businessproof is het mijn wens om zoveel mogelijk ondernemers samen te brengen om ze op deze manier te laten groeien. Maar om samen te komen en de verbinding op te zoeken, zul je eerst zichtbaar moeten worden. En zichtbaar worden is één van de grootste drempels voor ondernemers. Iets wat ik zelf ook niet altijd even gemakkelijk vond, zoals je ook kunt lezen in mijn vorige blog over het overwinnen van je struggles met zichtbaarheid.

Binnen de Businessproof community vraag ik de deelnemers om zichzelf voor te stellen door middel van een filmpje. En dat is voor velen echt spannend want je stelt jezelf gelijk heel kwetsbaar op. Maar juist doordat alle deelnemers hetzelfde doel voor ogen hebben, groeien met hun bedrijf, is het een veilige omgeving en komen er altijd hele toffe filmpjes voorbij. En nog mooier: je ziet in de reacties gelijk iets ontstaan: verbinding!

Hoe ik zelf ging groeien door verbinding

Toen ik begon met ondernemen en mijn kinderkledingwebshop UnitNL startte, deed ik alles voornamelijk vanuit mijn eigen bubbel. Ik wilde ondernemen volgens mijn eigen plannen en ideeën en vooral op de manier van hoe ik dacht dat het moest. Ik vond natuurlijk wel eens inspiratie bij andere ondernemers maar bleef vooral vasthouden aan mijn eigen plan. En het is niet dat dat direct fout is. Ik wil je alleen graag laten zien hoe zo’n mindset je kan blokkeren en vooral: hoe het anders kan!

Toen ik later Studio Stationary begon, bleef ik volgens datzelfde principe werken. Het was een manier die toen goed voor mij werkte en de manier waarop ik leiderschap gaf aan ons team. Nog steeds zaten we heel erg in onze eigen bubbel en alleen de dingen die wij zelf hadden bedacht werden uitgevoerd. In die tijd lieten we maar mondjesmaat andere mensen toe om mee te denken. En als ik daar nu zo op terugkijk, denk ik niet dat dat altijd even slim is geweest.

Een frisse blik kan zoveel goeds brengen

Pas vanaf het moment dat we anderen toelieten om hun mening over ons bedrijf te geven en we daarmee aan de slag gingen, is het bedrijf enorm gegroeid. We hebben toen om ons heen gezocht naar ondernemers uit andere branches met een goedlopend bedrijf en hen gevraagd eens naar ons proces te kijken. Juist door hun frisse blik kregen we enorm veel inzicht in welke aanpassingen wij moesten maken om te gaan verder te groeien. En dat deden we!

Achteraf gezien heb ik er weleens spijt van dat we zolang in onze eigen bubbel bleven zitten en dat niet eerder hebben ingezien. Dat je door hulp te vragen aan anderen niet zwak bent, of iets niet kan, maar juist door die nieuwe input heel veel inspiratie krijgt om jezelf te verbeteren.

Wees niet bang om jouw tips en kennis te delen

Als ik eraan terugdenk, denk ik dat ik bang was om mijn eigen tips en kennis te delen. Want zijn mijn ideeën en kennis wel goed genoeg? En als ik mijn tips en kennis deel met andere ondernemers uit mijn branche, gaan zij er misschien wel mee aan de haal en heb ik er straks een concurrent bij. Ik zat zó vast in mijn eigen gedachten en kwam geen stap vooruit.

Gelukkig denk ik al heel lang niet meer zo en ben ik ervan overtuigd dat de wereld groot genoeg is voor alle ondernemers en dat de enige manier om (snel) te kunnen groeien is door van anderen te leren en die verbinding op te zoeken. Maar om verbinding te krijgen, heb je natuurlijk wel ondernemers nodig die zich daarvoor willen openstellen. Dus pak je podium. Vertel over je fantastische product, deel je kennis en stel ook gerust je vragen online. Ga met elkaar in gesprek en pak die kansen om te kunnen groeien en de verbinding aan te gaan.

Domme vragen bestaan niet

Zitten die andere ondernemers dan wel op mij te wachten? Natuurlijk wel! Wees niet bang dat iemand een oordeel heeft over jouw opmerkingen of vragen. Domme vragen bestaan niet dus zoek de verbinding met die ondernemers waarvan jij kunt leren. Blijf niet in je eigen bubbel steken, parkeer je mening en gedachten even en wees dankbaar dat die kans om te groeien voorbij komt en pak ‘m met beide handen aan!

Dus:

  • Wees niet bang!
  • Deel je mening!
  • Grijp die kans om te leren!
  • Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!
  • Verbind je met mensen die jou verder kunnen helpen!

EN GROEI!

Dit wil je vast ook lezen…

Ondernemen als introvert persoon

Ondernemen als introvert persoon

Lang niet elke ondernemer is die uitgesproken persoon die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zelf...

Het vergelijkingscomplot

Het vergelijkingscomplot

In het leven draait het om keuzes maken. Eerder las ik het boek ‘Just F*cking do it’ van Noor Hibbert en ik werd enorm...

0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.